Als mensheid staan we voor grote uitdagingen. Om die aan te grijpen hebben de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen vastgesteld. Vanuit Discovery Museum werken we aan deze doelen, samen met onze stakeholders. Stakeholders krijgen nu de kans nog meer impact te creëren: door shareholders te worden. We zetten de beleggingen om in aantoonbaar maatschappelijk rendement. Zo draagt u samen met ons bij aan een betere wereld.

Dag in dag uit inspireert Discovery Museum jong en oud met zijn collecties, exposities en theaters. We nodigen mensen uit zich onder te dompelen in kennis en nieuwe inzichten. En vragen te stellen over hoe we onze toekomst creëren en welke rol het verleden en de mogelijkheden van wetenschap en techniek hierin spelen. Op die manier dragen we elke dag bij aan een samenleving die de vaardigheden ontwikkelt voor de wereld van morgen.

Bekijk hier de brochure en lees meer over het maatschappelijk aandeelhouderschap. Ieder jaar op de laatste donderdag in september houden we de aandeelhoudersvergadering tijdens Power Up @Discovery Museum, een inspirerend business event. Meer weten? Neem contact op met Fion Sanders, coördinator Fondsenwerving.

Maatschappelijke AEX

Als museum sluiten we ons aan bij de MAEX. Dat is het onafhankelijke landelijke platform dat de waarde van de sector van sociale initiatieven en -ondernemers transparant maakt en het investeren in deze initiatieven stimuleert. De Social Handprint laat het positieve effect op de samenleving zien, uitgedrukt in de bijdrage aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en vertaald naar financiële waarde. Met de MAEX meten wij onze maatschappelijke impact en maken wij dit inzichtelijk voor onze shareholders.

Agenda

2022

Innovatiegalerij Circulair: t/m 16 oktober

Een actuele dwarsdoorsnede rondom het thema circulariteit, over de industrie en de creatieve sector in en uit Limburg. Publiek heeft gestemd welk object we in de expositie moeten opnemen.

Planet or Plastic: t/m 30 oktober

Fototentoonstelling van National Geographic die op indrukwekkende wijze de noodklok luidt rondom plastic zwerfafval.

Stad in de Steigers: t/m 4 september

Jong en oud leert aan de hand van bijzondere (bouw)projecten met de focus op IBA Parkstad. Welke uitdagingen zijn er en welke competenties zijn nodig bij het bouwen van een stad?

Limburgse Innovaties in collectie: vanaf mei

Een nieuwe hedendaagse collectie Limburgse Innovaties. Trekt de lijn vanuit het verleden door naar heden en toekomst. Te zien in de Schatkamer van het museum.

Power Up @ Discovery Museum: 29 september

De eerste editie van dit jaarlijkse event speciaal voor het bedrijfsleven: vol inspiratie, fascinatie en ontmoetingen. Tevens de lancering van de maatschappelijk aandeelhoudersclub.

Zeker Weten?!: vanaf 30 september

In deze expo laten we zien dat wetenschap niet altijd het antwoord heeft. We zoomen in op het proces van wetenschappelijk onderzoek en beantwoorden de meest uiteenlopende vragen die spelen in de samenleving.

Weekend van de Wetenschap: 2 & 3 oktober

Landelijk event om jong en oud inzicht te geven in de wereld van wetenschap en techniek. Voor bezoekers zijn er dat weekend extra workshops en lezingen.

Maand van de Geschiedenis: oktober

Met dit jaar als thema Wat een ramp! Discovery Museum, Nederlands Mijnmuseum en SHCL organiseren een activiteiten estafette rondom rampen in relatie tot de mijnen.

Innovatiegalerij Gezondheid: vanaf 22 oktober

Over innovaties in de gezondheidszorg rondom preventie, behandeling of nazorg.

Science Show: doorlopend

Met een flinke dosis humor tonen de publieksbegeleiders hun nieuwste ontdekkingen. Het thema is altijd gelinkt aan de tijdelijke tentoonstelling.

Science Labs: doorlopend

Nieuwsgierige kinderen leven zich hier helemaal uit op hun eigen staaltje techniek. Experimenteren, uitvinden, bouwen en testen: hier kan het allemaal.

Museumjeugduniversiteit: voor- en najaar

Kindercolleges waarin kinderen antwoorden krijgen op vragen als ‘Hoe maken we onze buurt klimaatproof?’ of ‘Hoe ontstaat een stad?’

2023

Onze Aarde, Onze Keuzes (werktitel): voorjaar

Een nieuwe productie in het Aarde Theater en een nieuwe permanente en interactieve tentoonstelling waarin de aarde letterlijk tastbaar wordt. Zet aan tot nadenken en discussie over ons eigen gedrag.

Escape Game Schatkamer: vanaf januari

Met een spannende game wordt de Schatkamer het decor van een Escape Room. Bezoekers beleven onze erfgoedcollectie op een geheel nieuwe wijze.

Power Up @ Discovery Museum: september

De tweede editie van dit jaarlijkse event voor het bedrijfsleven, vol inspiratie, fascinatie en ontmoetingen. We bespreken de sociale impact van het afgelopen jaar en de prognose voor de komende jaren.

Robots versus Mens (werktitel): vanaf 15 december

Deze interactieve expo maakt de fascinerende wereld van kunstmatige intelligentie en robotica zichtbaar. Bezoekers krijgen een blik op de toekomst en welke rol A.I., robotica en zij zelf daarin spelen.

Afsluiting Sociale Agenda: eind december

We sluiten een tweejarig project af rondom laaggeletterdheid, eenzaamheid en kwetsbaarheid. Terugblik met alle betrokken partners op de activiteiten en maatschappelijke impact die het Sociale Agenda project heeft gehad.