Tickets
Nieuwsgierige studenten bij de Discovery Jeugd Colleges

Nieuwsgierige studenten bij de Discovery Jeugd Colleges

Afgelopen najaar organiseerde Discovery Museum weer een reeks van leuke en inspirerende colleges. Voorheen gebeurde dat nog onder de vlag van MuseumJeugdUniversiteit, maar sinds dit najaar organiseert Discovery Museum deze colleges zelf onder de naam Discovery Jeugd Colleges.

In oktober en november waren er drie verschillende colleges op zondagmiddagen waar wetenschappers uitleg kwamen geven over hun specialisatie. Een enthousiaste en nieuwsgierige groep van 26 studenten in de leeftijd van 8 tot 12 jaar had zich vooraf ingeschreven voor deze collegereeks. Elk college kregen zij antwoord op een inspirerende vraag. Na afloop ontvingen alle “studenten” een diploma.

Hoe weet jij wat waar is?
Zondag 1 oktober trapte Maarten van Doorn, wetenschapper en docent aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, de nieuwe reeks jeugdcolleges af. Zijn college gaf antwoord op de vraag: ‘Hoe weet jij wat waar is?’. Maarten doet onderzoek op het snijvlak van filosofie en psychologie en is de schrijver van het boek ‘Waarom we beter denken dan we denken’. Hij daagde de kinderen uit te twijfelen aan hun eigen gelijk, in gesprek te gaan met andere kinderen van het jeugdcollege en elkaar te overtuigen van hun gelijk. Dat deed hij aan de hand van bekende en minder bekende illusies en raadsels. Zien we allemaal hetzelfde? Of bepalen onze hersenen wat we denken te zien? Waarom geloven we wat we geloven? En hoe veranderen mensen van mening? Volgen we ons verstand of toch eerder onze emotie? De aanwezige kinderen deden actief mee. Zo probeerden ze elkaar te overtuigen dat het jurkje dat zij zagen op een foto zwart-blauw of toch goud-wit was. Ook werd er levendig gediscussieerd waarom niet iedereen dezelfde kleuren ziet. Wie er gelijk had? Dat bleef in het midden. Wat wel duidelijk werd, is dat we kritisch moeten blijven bij alles wat we horen en zien, offline maar zeker ook online. En dat we moeten oppassen voor misinformatie, nepnieuws en filterbubbels die ons proberen te misleiden.

Wat eten topsporters voor topprestaties?
Op 29 oktober zaten de deelnemende kinderen weer enthousiast klaar in het Science Theater voor het tweede Discovery Jeugd College. Cas Fuchs – wetenschapper en docent bij humane biologie aan de Universiteit Maastricht – beantwoordde de vraag: ‘Wat eten topsporters voor topprestaties?’ Hij legde uit waarom je voedingsstoffen, zoals koolhydraten en eiwitten, nodig hebt voor je lichaam en liet een aantal etenswaren zien waar deze stoffen in zitten. Ook legde hij uit waar topsporters op moeten letten bij het eten voor en na hun training of wedstrijd. De kinderen waren verrast toen zij zagen dat grote sportclubs hun eigen voedingsdeskundigen hebben die het menu in de kantine voor de topsporters samenstellen. Ook de welbekende sportdrankjes kwamen even aan bod. Samen met een van de kinderen maakte Cas Fuchs zelfs een eigen sportdrankje. Vol energie en enthousiasme verlieten de kinderen na het college de zaal!

Nieuwsgierige studenten bij de Discovery Jeugd Colleges

Mobiel planetarium van NOVA

Ga je mee op reis door het heelal?
Op zondag 26 november werd de reeks Discovery Jeugd Colleges spectaculair afgesloten. Joanna Holt van de Universiteit van Amsterdam (UvA) nam de studenten mee op reis door het universum. Speciaal voor het college had de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) een mobiel planetarium opgezet waarin het hele college plaatsvond. De reis startte bij de aarde gezien vanuit de ruimte en al gauw vervolgde de reis naar het melkwegstelsel. Na afloop van het college hadden de studenten nog zoveel vragen dat Joanna zelfs buiten het planetarium nog verderging met beantwoorden. Ook bezoekers die deze dag bij Discovery Museum waren, kregen de mogelijkheid het mobiele planetarium te bezoeken en een reis door het melkwegstelsel te maken.

 

Ben je nieuwsgierig geworden? In het voorjaar van 2024 beantwoorden we weer bijzondere vragen in een nieuwe reeks Discovery Jeugd Colleges. Wil je hierbij zijn? Noteer dan alvast de data in je agenda: 17 maart, 21 april en 26 mei. Meer informatie vind je hier: Discovery Jeugd Colleges