Tickets
Alle studenten geslaagd voor de Discovery Jeugd Colleges voorjaar 2024!

Alle studenten geslaagd voor de Discovery Jeugd Colleges voorjaar 2024!

In het voorjaar organiseerde Discovery Museum weer een reeks van leuke en inspirerende Discovery Jeugd Colleges. Bij drie verschillende colleges op zondagmiddagen kwamen wetenschappers uitleg geven over hun specialisatie. Een enthousiaste en nieuwsgierige groep van 30 jonge studenten in de leeftijd van 8 tot 12 jaar had zich vooraf ingeschreven voor deze collegereeks. Elk college kregen zij antwoord op een inspirerende vraag. Na afloop namen alle “studenten” hun diploma in ontvangst!

 

17 maart 2024 – Wat kun je allemaal doen met zonlicht? 

Op de eerste middag van de Discovery Jeugd Colleges vertelde Adriana Creatore van de Technische Universiteit Eindhoven aan een enthousiaste groep kinderen wat je allemaal kunt doen met zonlicht.

Adriana Creatore liet zien hoe planten zonlicht gebruiken. Daarna legde ze de link met technieken die mensen hebben bedacht. Zo liet zij zien waarvan zonnepanelen gemaakt worden en hoe ze werken.

Ook vertelde ze dat je met elektriciteit van zonnepanelen water kunt splitsen in zuurstof en waterstof en dat je op waterstof een auto kunt laten rijden. De kinderen reageerden enthousiast toen Adriana een miniatuur autootje in de zaal liet rijden op waterstof, dat ter plekke was gemaakt met een klein zonnepaneel en een felle lamp.

Adriana sloot af met de boodschap dat je door zonlicht te gebruiken ook moleculen kunt splitsen om hiermee nieuwe moleculen te bouwen. Hiermee zouden in de toekomst nieuwe brandstoffen of bijvoorbeeld medicijnen gemaakt kunnen worden.

De kinderen verlieten enthousiast de zaal. Een enkeling bleef nog even hangen om nog met Adriana te praten. Het was een geslaagde middag.

 

21 april 2024 – Zitten er hersenen in je buik?

Nooit geweten dat wij mensen een tweede brein hebben. Ook geen idee dat dit tweede brein een plek in je buik heeft. Veerle Melotte en Lisa Mayrginther vertelden er gedreven over en wist de aanwezige kinderen te enthousiasmeren tot veel vragen.

Aan de hand van vele voorbeelden werd stap voor stap uitgelegd hoe je darmen werken, waar het brein in de darmen te vinden is, hoe ze daarachter zijn gekomen door onderzoek bij muizen, dat beide breinen samenwerken, wat de verschillen en overeenkomsten tussen beide breinen is, dat je lichaam niet zonder darmbrein kan en dat zelfs na overlijden dit brein ontlasting door de darmen blijft duwen. Maar het darmbrein zorgt ook voor vlinders in je buik bij verliefdheid of het vervelende gevoel bij zenuwen of angst.

Complimenten voor de kids die bij de vaak voorbijkomende woorden poep en poepgat geen enkele keer gingen giechelen. En veel collegebezoekers wisten al veel over de spijsvertering en de darmen in het bijzonder. De meest wilde verhalen kwamen los toen het ging over verschillende kleuren die je ontlasting kan hebben. Als afsluiting kon door een microscoop gekeken worden naar een doorsnede van een darm waarbij het darmbrein dankzij kleurstof goed te zien was.

Dankzij het college is het brein van onze jeugdige bezoekers weer wat wijzer over de werking en functie van hun darmbrein.

 

26 mei 2024 – Kun je leren van games?

‘Kun je slim worden van gamen?’ was de vraag die centraal stond tijdens het laatste Discovery Jeugd College, gegeven door wetenschapper Hans Hummel. Vrijwel alle vingers gingen de lucht in op de vraag of de studenten wel eens gameden, dus of ze er ook slimmer van worden, wilden ze wel graag weten. Wel zo handig als je hiermee bij je ouders wat extra gametijd kunt onderhandelen.

Helaas kwamen ze erachter dat het antwoord niet zo zwart-wit is, zoals zoveel in de wetenschap. Toch steek je van games, ook de heel populaire, wel degelijk wat op. Bij elke game wisten de studenten wel voorbeelden te geven van wat je er van opstak, variërend van Engels tot tactisch inzicht tot betere oog-handcoördinatie. Aan de hand van de zogenoemde ‘Speelse leercirkel’ hebben de studenten geleerd dat je aan de hand van verschillende stappen je eigen (leerzame)game kunt ontwikkelen, ook wel een serious game genoemd. Ze werden uitgedaagd de aspecten van spelontwerp te herkennen bij allerlei spellen die ze tegen kwamen. Ongetwijfeld een goed argument om thuis snel weer een game te spelen!

 

Ben je nieuwsgierig geworden? In het najaar van 2024 beantwoorden we weer bijzondere vragen in een nieuwe reeks Discovery Jeugd Colleges. Wil je hierbij zijn? Noteer dan alvast de data in je agenda: 6 oktober, 3 november en 24 november. Meer informatie vind je hier: Discovery Jeugd Colleges