Tickets
Einstein Telescope Education Centre

Einstein Telescope Education Centre

Interactief leren, zelf onderzoek doen en ervaringen delen. Dat is wat middelbare scholieren gaan doen bij een bezoek aan het Einstein Telescope Education Centre. Bij dit educatieve centrum leren ze over zwaartekrachtgolven en de Einstein Telescope. Maar ze ervaren ook hoe het is om samen te werken aan een ingewikkeld project en om de resultaten van hun onderzoek onderling te delen. 

Waarom een educatiecentrum?

De Einstein Telescope wordt een groot observatorium voor het meten van zwaartekrachtgolven. Eén van de mogelijke locaties voor de bouw van deze telescoop is Zuid-Limburg.  

Als de Einstein Telescope in Zuid-Limburg komt, zal dat een grote, positieve impact hebben op de regio, maar ook op Nederland. Nu al werken wetenschappers en technici aan de ontwikkeling van deze gigantische telescoop. Dit doen ze onder andere bij de ETpathfinder in Maastricht. 

Zo’n groot wetenschappelijk project is interessant. Niet alleen voor de mensen die eraan werken, maar ook voor scholieren en andere belangstellenden. Discovery Museum wil als hét wetenschapsmuseum van Zuid-Nederland met het Einstein Telescope Education Centre (ETEC) leerlingen laten zien dat het onderzoek dat nodig is voor de Einstein Telescope geen ver-van-hun-bed-show” is. Maar dat veel van de natuurkunde die zij op de middelbare school krijgen hun toepassing vindt in dit uitdagende onderzoek. 

ETEC wil leerlingen laten kennismaken met de Einstein Telescope en hen zelf laten werken als onderzoeker. Leerlingen ervaren hier hoe het is om als team technische problemen op te lossen met natuurkunde als basis. Ze treden één dag in de voetsporen van wetenschappers.  

Ook prikkelt ETEC de leerlingen en maakt hen enthousiast voor wetenschap en techniek. Hierdoor kiezen zij mogelijk in de toekomst zelf ook voor een loopbaan in de wetenschap en techniek. En misschien worden zij dan wel de nieuwe onderzoekers van de Einstein Telescope… 

Voor wie? 

Het Einstein Telescope Education Centre is primair gericht op leerlingen uit 4 en 5 havo en 5 en 6 vwo. Deze leerlingen kunnen in klassikaal verband met hun docent een dagprogramma volgen. 

 • 9.00 – 9.15 uur: Ontvangst Einstein Telescope Education Centre
 • 9.15 – 9.35 uur: Film ‘Spacetime’
 • 9.40 – 10.30 uur: Interactief demonstratie college
 • 10.30 – 11.00 uur: Pauze
 • 11.00 – 12.30 uur: Workshops (Lasers, Trillingen, Data en Geofysica)
 • 12.30 – 13.00 uur: Lunch
 • 13.00 – 13.30 uur: Presentaties uitkomsten workshops
 • 13.30 – 14.30 uur: Verslag ETEC-dag maken in studio
 • 14.30 – 15.15 uur: Studio resultaten delen

Praktische informatie

Informatieavonden

In mei en juni 2024 organiseren we een aantal informatieavonden voor docenten om meer te weten te komen over het Einstein Telescope Education Centre.

 • mei 2024, 9.00 – 9.15 uur 
 • mei 2024, 9.15 – 9.35 uur 
 • juni 2024, 9.40 – 10.30 uur
Aanmelden informatieavond

Voorbereiding in de klas

Vooraf ontvang je als docent lesmateriaal om de leerlingen voor te bereiden op het bezoek aan het Einstein Telescope Education Centre. Tijdens het dagprogramma kun je meedoen of meekijken met de activiteiten van de leerlingen. Medewerkers van het ETEC begeleiden de workshops. 

Aanmelden lesdag

Het Einstein Telescope Education Center is een initiatief van:

Discovery Museum

De volgende partners zijn inhoudelijk betrokken bij dit project:

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij bijdrages van: