Einstein Telescope Education Centre biedt vanaf schooljaar 2024-2025 een programma voor middelbare scholieren
Interactief leren, zelf onderzoek doen en ervaringen delen. Dat is wat middelbare scholieren gaan doen bij een bezoek aan het Einstein Telescope Education Centre (ETEC). Bij dit educatieve centrum leren ze over zwaartekrachtgolven en de Einstein Telescope en ervaren ze ook hoe het is om samen te werken aan een ingewikkeld project en om de resultaten van hun onderzoek onderling te delen.
De Einstein Telescope wordt een groot observatorium voor het meten van zwaartekrachtgolven. Eén van de mogelijke locaties voor de bouw van deze telescoop is Zuid-Limburg.
Als de Einstein Telescope in Zuid-Limburg komt, zal dat een grote, positieve impact hebben op de regio, maar ook op Nederland. Nu al werken wetenschappers en technici aan de ontwikkeling van deze gigantische telescoop. Dit doen ze onder andere bij de ETpathfinder in Maastricht.
Zo’n groot wetenschappelijk project is interessant. Niet alleen voor de mensen die eraan werken, maar ook voor scholieren en andere belangstellenden. Discovery Museum wil als hét wetenschapsmuseum van Zuid-Nederland met het Einstein Telescope Education Centre (ETEC) leerlingen laten zien dat het onderzoek dat nodig is voor de Einstein Telescope geen ”ver-van-hun-bed-show” is. Maar dat veel van de natuurkunde die zij op de middelbare school krijgen hun toepassing vindt in dit uitdagende onderzoek.
ETEC wil leerlingen laten kennismaken met de Einstein Telescope en hen zelf laten werken als onderzoeker. Leerlingen ervaren hier hoe het is om als team technische problemen op te lossen met natuurkunde als basis. Ze treden één dag in de voetsporen van wetenschappers.
Ook prikkelt ETEC de leerlingen en maakt hen enthousiast voor wetenschap en techniek. Hierdoor kiezen zij mogelijk in de toekomst zelf ook voor een loopbaan in de wetenschap en techniek. En misschien worden zij dan wel de nieuwe onderzoekers van de Einstein Telescope…
Het Einstein Telescope Education Centre is primair gericht op leerlingen uit 5 havo en (eind) 4, 5 en 6 vwo. Deze leerlingen kunnen in klassikaal verband met hun docent een dagprogramma volgen. Het ETEC heeft ruimte voor één klas (max. 40 leerlingen) per dag en heeft een capaciteit van 1000 leerlingen per jaar.
Voor meer informatie of reserveringen kan je contact opnemen met etec@discoverymuseum.nl of 045-567 60 50. Je kan ons bereiken van dinsdag t/m vrijdag tijdens kantooruren.
Einstein Telescope Education Centre
Vooraf ontvang je als docent de nodige informatie om de leerlingen voor te bereiden op het bezoek aan het Einstein Telescope Education Centre. Tijdens het dagprogramma kun je meedoen of meekijken met de activiteiten van de leerlingen. Medewerkers van het ETEC begeleiden de workshops.
Wil je als docent je eigen kennis en/of de kennis van je leerlingen vooraf aan jullie bezoek aan ETEC alvast wat opfrissen? Het Bètasteunpunt van Maastricht University heeft een reeks interessante video’s en bijbehorende lesbrieven over relativiteitstheorie ontwikkeld, die hier te bekijken zijn. Daarin wordt de relativiteitstheorie op verrassende nieuwe manieren opgebouwd uit de Wetten van Newton wat tot inzichten leidt die in gebruikelijke afleidingen onbelicht blijven, én prima passen op het VWO-curriculum.
De entree, begeleiding en het programma worden bekostigd door projectpartners van ETEC. Het vervoer zal door de school bekostigd moeten worden.
Gedurende het schooljaar 2024-2025 kunnen scholen op donderdag en vrijdag met een klas terecht bij ETEC.
Per dag kan één klas van maximaal 40 leerlingen + begeleiding terecht bij ETEC.
Toegang tot de rest van Discovery Museum is niet inbegrepen bij een bezoek aan ETEC.
Tijdens de pauzes wordt er geen eten verzorgd, dus het wordt aangeraden zelf eten mee te nemen. Tijdens de lunchpauze is er ook de mogelijkheid om in Discovery Museum eten te kopen.