Tickets
Groep 5 & 6

Groep 5 & 6

Naast ons reguliere aanbod bieden we ook de mogelijkheid om een schoolbezoek uit te breiden met een passend aanbod. Breid een bezoek uit met een (of meerdere) van de onderstaande aanvullende activiteiten; buiten de kosten van het programma geldt €4,00 entree per leerling, tenzij anders vermeld:

Regulier aanbod

De Expeditie

De Expeditie bereidt leerlingen voor op de dag van morgen. Door te experimenteren op interactieve doe-stations worden ze aangespoord na te denken en een eigen mening te vormen. Zo ontdekken ze waar in de toekomst kansen en uitdagingen liggen en hoe deze kunnen worden gecombineerd met vaardigheden.

De Expeditie is onderverdeeld in de thema’s gezondheid, voeding, wonen, werk & vrije tijd en leren. Thema’s die voor iedereen herkenbaar zijn. Daarnaast wordt speciaal aandacht besteed aan energie, materialen en ICT. Je gaat aan de slag met de achterliggende wetenschap en technologie. Technologische ontwikkelingen van nu worden zichtbaar en begrijpelijk gemaakt.

Zeker Weten?! (wisselexpositie t/m voorjaar 2024)

Stap binnen in een levensgroot populairwetenschappelijk tijdschrift en ontdek door te experimenteren de antwoorden op vragen die we verzamelden onder bezoekers.

Waarom is de hemel blauw? Bestaat geluk? Wat is een zwart gat? Waarom eten mensen snotjes uit hun neus? Kunnen koeien en varkens samen kinderen maken? Waar hangt de ‘cloud’? Waarom stinken scheten? Je nieuwsgierigheid wordt getest. Nieuwsgierigheid en het stellen van vragen zijn immers de motor van alle kennis. Het antwoord op een vraag leidt vaak tot een nieuwe vraag. Ook wetenschappers zijn altijd op zoek naar antwoorden op een vraag. Zo zorgen nieuwsgierigheid en verwondering voor wetenschappelijke vernieuwing en doorbraken. Maar wetenschap hoeft niet direct tot resultaat te leiden. Wetenschap kan ook twijfel vergroten en nieuwe vragen opwerpen in plaats van ze te beantwoorden, dat is hoe de wetenschap werkt. Je ontdekt het vanaf 1 oktober zelf in Discovery Museum. Een expo vol ontdekkend en onderzoekend leren voor toekomstige wetenschappers en nieuwsgierige wereldburgers van morgen!

Schatkamer

Bewonder in de Schatkamer de topstukken van Discovery Museum!

De topstukken van de collectie hebben een speciale plek in het museum gekregen. In de Schatkamer vind je geen zeldzame schilderijen of dure juwelen, maar sleutelobjecten in de modernisering van ons leven. Op het eerste oog zie je stoommachines, stofzuigers en ouderwets aardewerk, maar deze collectiestukken vertellen stormachtige verhalen over revoluties: in fabrieken, ondergronds en in de huishoudens van heel Nederland.

In het open depot van Discovery Museum staat het neusje van de zalm tentoongesteld en nemen objecten je mee naar een andere plaats en tijd. Bewonder hier de pracht en praal van Maastrichts aardewerk, loodzwaar gereedschap waarmee diep onder Limburg steenkool werd gewonnen en de stoommachines die symbool staan voor de industriële revolutie.

Aanvullend aanbod

Laat je niet kisten

Doetocht met verschillende uitdagende en leerzame spellen en opdrachten. De leerlingen gaan op zoek naar de kisten die in de Expeditie, de vaste expositie van Discovery Museum, staan opgesteld. Met een speciale sleutel openen ze de kisten, waarin ze vervolgens een leuk en leerzaam spel, kijk- of doe-opdracht vinden.

 • Kerndoel: 42 / 44 / 45
 • 90 minuten
 • € 1,00 p.p.
 • Per 7 kinderen 1 volwassen begeleider

Toren op Tafel

Hoe bouw je een stevige constructie? Kinderen ervaren stevigheid in constructies d.m.v. experimenteren met verschillende basisvormen in materialen. Door het vouwen van papier op verschillende manieren kan papier toch sterk worden. Na verschillende experimenten bouwen de kinderen in tweetallen zelfstandig een constructie van stokjes. Hoe kom je tot een stevig, evenwichtig bouwwerk?

 • Kerndoel: 44 / 45
 • 60 minuten
 • € 3,95 p.p. maximaal 30 leerlingen – minimaal € 79,00 per groep

Vlieg naar de Maan: raketten

Wat zijn raketten, waarom hebben we ze en hoe werken ze? De leerlingen experimenteren met stroomlijning door zelf raketjes naar de “maan” te lanceren, bouwen hun eigen luchtraketjes om mee naar huis te nemen en ervaren verschillende aandrijvingsvormen door het afschieten van verschillende raketten.

 • Kerndoel: 42 / 44 / 45
 • 60 minuten
 • € 3,95 p.p. maximaal 30 leerlingen – minimaal € 79,00 per groep

Duurzaamheid

Leerlingen maken kennis met allerlei aspecten van duurzaamheid: problemen rond zwerfafval, en verschillende vormen van duurzame energie. Ze ontdekken sociale duurzaamheid door samen te werken.

 • Kerndoel: 39
 • 60 minuten
 • € 3,95 p.p. maximaal 30 leerlingen – minimaal € 79,00 per groep

En nu de lucht in

Leerlingen experimenteren met lucht, luchtdruk, luchtstromen en praktische toepassingen hiervan. Ze ontdekken wat luchtdruk is en vouwen verschillende types vliegtuigjes die ze vervolgens uitproberen. Waarom vliegt de een beter dan de ander? Hoe beïnvloed je de vliegrichting? Hoe werkt een vliegtuigvleugel en wat is het Bernoulli-effect? Leerlingen ontdekken het tijdens deze workshop! Als afsluiting vliegt een flessenraket door samengeperste lucht vele meters de lucht in.

 • Kerndoel: 42 / 44 / 45
 • 60 minuten
 • € 3,95 p.p. maximaal 30 leerlingen – minimaal € 79,00 per groep

Solar Bug Race

Na een korte demo gaan de leerlingen aan de slag. Elk team experimenteert met de technische eigenschappen van hun solar beestje en stelt het beestje zo goed mogelijk af. Tijd om taken onderling te verdelen! Wie fietst het hardst? Wie kan het best schijnen? Hoe zorgen we er als team voor dat we de race winnen?

De competitie: één van de teamleden draait zo hard als hij kan op de “handfiets”. De bewegingsenergie wordt omgezet in licht van een fietslamp. Door met de lamp op het solar beestje te schijnen gaat deze bewegen. De afstelling van het beestje bepaalt wie het snelst over het parcours gaat. Wie wint?

 • Kerndoel: 39 / 42 / 45
 • 60 minuten
 • € 3,95 p.p. maximaal 30 leerlingen – minimaal € 79,00 per groep

Science Show

Verbazen, ontdekken, lachen en zelf een handje meehelpen; welkom bij de Science Show! Leerlingen worden zelf onderdeel van wetenschap en techniek. Met leuke experimenten wordt er een link gelegd tussen het dagelijks leven en wetenschappelijke weetjes. Soms zijn leerlingen toeschouwer, een andere keer spelen ze zelf de hoofdrol. Het onderwerp van de science show sluit aan bij de actuele wisselexpositie.

 • Kerndoel: 42 / 44 / 45
 • 45 minuten
 • € 82,50 per groep – maximaal 80 personen per groep

Aanvullend aanbod vanaf groep 6

Ontdektocht

Leerzame speurtocht langs de vijf themagebieden van de Expeditie.

Het bezoek aan Discovery Museum krijgt meerwaarde als de leerlingen op geleide ontdekkingstocht gaan met de ontdektocht, die vervolgens klassikaal met de leerkracht kan worden nabesproken. Leerlingen worden uitgedaagd na te denken over de thema’s van de Expeditie, door te experimenteren, op zoek te gaan naar informatie en een mening te vormen. Afhankelijk van de beschikbare tijd kunnen alle vragen of een deel van de vragen worden beantwoord.

 • Kerndoel: 39 / 41 / 42 / 44 / 45 / 52
 • 60 minuten
 • € 1,00 p.p.

Speuren naar Sporen

Discovery Museum is in rep en roer! Het flitspapier is verdwenen! Help jij de dader te vinden?

Zonder flitspapier kan er niet worden geëxperimenteerd. Dit is een ramp! We kunnen wel wat hulp gebruiken bij het oplossen van dit mysterie.

Leerlingen kruipen in de huid van een forensisch onderzoeker en gaan aan de slag met onderzoekstechnieken die ook gebruikt worden bij sporenonderzoek: ze analyseren onder andere, hun eigen vingerafdrukken en (90 minuten) maken een gebitsafdruk van je eigen gebit die ze meer naar huis mogen nemen.

Ze vergelijken de gegevens van hun experimenten met die van de mogelijke daders. Lukt het om de dader te vinden?

 • Kerndoel: 39
 • 60 minuten
 • € 3,95 p.p. maximaal 30 leerlingen – minimaal € 79,00 per groep

Met gebitsafdruk:

 • Kerndoel: 39
 • 90 minuten
 • € 4,95 p.p. maximaal 30 leerlingen – minimaal € 99,00 per groep

Earth - Our Planet, Our Home

Een kleine blauwe knikker, zwevend in een oneindige zwarte ruimte. Dat is onze aarde, ons thuis.

Deze bol vol ongerepte schoonheid, wordt meer en meer gevormd door de mensen die er leven. Wat doen wij met onze wereld? Leerlingen kijken samen naar de aarde in zijn geheel, in al haar schoonheid en kwetsbaarheid. Ze reizen mee naar ongekende hoogte en bewonderen de aarde zoals slechts 500 astronauten haar eerder zagen. Een blik die hun leven veranderd heeft. Een reis die ook leerlingen bewust zal maken van de kwetsbaarheid van onze planeet!

 • Kerndoel: 39 / 47 / 52
 • 60 minuten
 • € 82,50 per groep – maximaal 180 personen per groep

Science boxen

In iedere Science box zit materiaal en een duidelijke omschrijving, waarmee de leerling een technisch product in elkaar zet. Leerlingen gaan aan de slag door het volgen van een stappenplan en maakt een technisch product dat je mee naar huis mag nemen. Begeleiding in het Science Lab is aanwezig, maar uiteraard heeft ook de leerkracht een actieve rol.

Prijzen Science Boxen

 • Luchtraket             € 3,95       45 minuten
 • Kneedknots           € 4,95       45 minuten
 • Bibberbot              € 6,95       75 minuten
 • Katapult                 € 4,95       75 minuten

Informatie & reserveren

Openingstijden

Kijk op onze website voor de actuele openingstijden. Schoolgroepen die minimaal drie weken vooraf reserveren kunnen Discovery Museum vanaf 9.00 uur bezoeken.

Bereikbaarheid en vervoer

Discovery Museum is uitstekend te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Het ligt naast treinstation Kerkrade-Centrum en de bussen van Arriva stoppen voor de deur.

Previewbezoek

Kom en ontdek het museum om kennis te maken met ons aanbod en om uw schoolbezoek voor te bereiden. Dit kan met een gratis previewbezoek voor maximaal twee docenten per school per keer. Uw previewbezoek reserveert u vooraf.

Gezonde schoollunch

Maak de leerzame dag uit compleet met een lunch van ons restaurant die past binnen de richtlijnen van de gezonde school. De afdeling reserveringen voorziet u graag van meer informatie.

Eigen lunch?

Leerlingen kunnen meegebrachte etenswaren nuttigen in de daarvoor aangewezen ruimte.

Huisregels

Om een schoolbezoek goed te laten verlopen, hebben we een aantal huisregels opgesteld. Deze huisregels worden bij bevestiging van uw reservering meegestuurd.

Reserveringen

Schoolbezoeken boekt u via de medewerkers van Reserveringen. Zij geven u ook graag meer informatie en stellen, in overleg, het programma van het bezoek samen. De afdeling is bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

T. +31 45 567 60 50

E. boekingen@discoverymuseum.nl

Meer informatie over andere schoolgroepen? Klik dan hier.