Tickets
Groep 3 & 4

Groep 3 & 4

Naast ons reguliere aanbod bieden we ook de mogelijkheid om een schoolbezoek uit te breiden met een passend aanbod. Breid een bezoek uit met een (of meerdere) van de onderstaande aanvullende activiteiten; buiten de kosten van het programma geldt €4,00 entree per leerling, tenzij anders vermeld:

Regulier aanbod

De Expeditie

De Expeditie bereidt leerlingen voor op de dag van morgen. Door te experimenteren op interactieve doe-stations worden ze aangespoord na te denken en een eigen mening te vormen. Zo ontdekken ze waar in de toekomst kansen en uitdagingen liggen en hoe deze kunnen worden gecombineerd met vaardigheden.

De Expeditie is onderverdeeld in de thema’s gezondheid, voeding, wonen, werk & vrije tijd en leren. Thema’s die voor iedereen herkenbaar zijn. Daarnaast wordt speciaal aandacht besteed aan energie, materialen en ICT. Je gaat aan de slag met de achterliggende wetenschap en technologie. Technologische ontwikkelingen van nu worden zichtbaar en begrijpelijk gemaakt.

Zeker Weten?! (wisselexpositie t/m voorjaar 2024)

Stap binnen in een levensgroot populairwetenschappelijk tijdschrift en ontdek door te experimenteren de antwoorden op vragen die we verzamelden onder bezoekers.

Waarom is de hemel blauw? Bestaat geluk? Wat is een zwart gat? Waarom eten mensen snotjes uit hun neus? Kunnen koeien en varkens samen kinderen maken? Waar hangt de ‘cloud’? Waarom stinken scheten? Je nieuwsgierigheid wordt getest. Nieuwsgierigheid en het stellen van vragen zijn immers de motor van alle kennis. Het antwoord op een vraag leidt vaak tot een nieuwe vraag. Ook wetenschappers zijn altijd op zoek naar antwoorden op een vraag. Zo zorgen nieuwsgierigheid en verwondering voor wetenschappelijke vernieuwing en doorbraken. Maar wetenschap hoeft niet direct tot resultaat te leiden. Wetenschap kan ook twijfel vergroten en nieuwe vragen opwerpen in plaats van ze te beantwoorden, dat is hoe de wetenschap werkt. Je ontdekt het vanaf 1 oktober zelf in Discovery Museum. Een expo vol ontdekkend en onderzoekend leren voor toekomstige wetenschappers en nieuwsgierige wereldburgers van morgen!

Schatkamer

Bewonder in de Schatkamer de topstukken van Discovery Museum!

De topstukken van de collectie hebben een speciale plek in het museum gekregen. In de Schatkamer vind je geen zeldzame schilderijen of dure juwelen, maar sleutelobjecten in de modernisering van ons leven. Op het eerste oog zie je stoommachines, stofzuigers en ouderwets aardewerk, maar deze collectiestukken vertellen stormachtige verhalen over revoluties: in fabrieken, ondergronds en in de huishoudens van heel Nederland.

In het open depot van Discovery Museum staat het neusje van de zalm tentoongesteld en nemen objecten je mee naar een andere plaats en tijd. Bewonder hier de pracht en praal van Maastrichts aardewerk, loodzwaar gereedschap waarmee diep onder Limburg steenkool werd gewonnen en de stoommachines die symbool staan voor de industriële revolutie.

Aanvullend aanbod

Laat je niet kisten

Doetocht met verschillende uitdagende en leerzame spellen en opdrachten. De leerlingen gaan op zoek naar de kisten die in de Expeditie, de vaste expositie van Discovery Museum, staan opgesteld. Met een speciale sleutel openen ze de kisten, waarin ze vervolgens een leuk en leerzaam spel, kijk- of doe-opdracht vinden.

 • Kerndoel: 42 / 44 / 45
 • 90 minuten
 • € 1,00 p.p.
 • Per 7 kinderen 1 volwassen begeleider

Toren op Tafel

Hoe bouw je een stevige constructie? Kinderen ervaren stevigheid in constructies d.m.v. experimenteren met verschillende basisvormen in materialen. Door het vouwen van papier op verschillende manieren kan papier toch sterk worden. Na verschillende experimenten bouwen de kinderen in tweetallen zelfstandig een constructie van stokjes. Hoe kom je tot een stevig, evenwichtig bouwwerk?

 • Kerndoel: 44 / 45
 • 60 minuten
 • € 3,95 p.p. maximaal 30 leerlingen – minimaal € 79,00 per groep

Vlieg naar de Maan: raketten

Wat zijn raketten, waarom hebben we ze en hoe werken ze? De leerlingen experimenteren met stroomlijning door zelf raketjes naar de “maan” te lanceren, bouwen hun eigen luchtraketjes om mee naar huis te nemen en ervaren verschillende aandrijvingsvormen door het afschieten van verschillende raketten.

 • Kerndoel: 42 / 44 / 45
 • 60 minuten
 • € 3,95 p.p. maximaal 30 leerlingen – minimaal € 79,00 per groep

Science Show

Verbazen, ontdekken, lachen en zelf een handje meehelpen; welkom bij de Science Show! Leerlingen worden zelf onderdeel van wetenschap en techniek. Met leuke experimenten wordt er een link gelegd tussen het dagelijks leven en wetenschappelijke weetjes. Soms zijn leerlingen toeschouwer, een andere keer spelen ze zelf de hoofdrol. Het onderwerp van de science show sluit aan bij de actuele wisselexpositie.

 • Kerndoel: 42 / 44 / 45
 • 45 minuten
 • € 82,50 per groep – maximaal 80 personen per groep

Science boxen

In iedere Science box zit materiaal en een duidelijke omschrijving, waarmee de leerling een technisch product in elkaar zet. Leerlingen gaan aan de slag door het volgen van een stappenplan en maakt een technisch product dat je mee naar huis mag nemen. Begeleiding in het Science Lab is aanwezig, maar uiteraard heeft ook de leerkracht een actieve rol.

Prijzen Science Boxen

Luchtraket                  € 3,95         45 minuten

Ballenblazer               € 3,95         45 minuten

Huisje bouwen           € 3,95         60 minuten

Kneedknots                € 4,95         45 minuten

Wolkenwijs

Ontdek dat wetenschap en techniek overal om ons heen is. Het programma begint met een inleidende korte show. Daarna gaan de leerlingen in groepjes op speurtocht naar opdrachtkisten in het museum.

Wolkenwijs show

Onze explainer gaat samen met de leerlingen op onderzoek. Leerlingen worden zelf onderdeel van wetenschap en techniek. Met leuke experimenten wordt er een link gelegd tussen het dagelijks leven en wetenschappelijke weetjes. Soms zijn leerlingen toeschouwer, een andere keer spelen ze zelf de hoofdrol. Er wordt regen gemaakt, maar ook bliksem en wind. Door te experimenteren met droogijs worden wolken gemaakt.

Laat je niet kisten-zoektocht

De leerlingen gaan op zoek naar de kisten die in de Expeditie, de vaste expositie van Discovery Museum, staan opgesteld. Met een speciale sleutel openen ze de kisten, waarin ze vervolgens een leuk en leerzaam spel, kijk- of doe-opdracht vinden. Er zijn 10 kisten. Afhankelijk van de beschikbare tijd en de spanningsboog van de leerlingen, bepaalt de leerkracht hoeveel kisten worden open gemaakt.

 • Kerndoel: 42 / 44 / 45
 • 60 – 90 minuten
 • Pakketprijs € 200, maximaal 30 leerlingen – dit is inclusief entree
 • Per 5 kinderen 1 volwassen begeleider*

* afhankelijk van de leeftijd en het ontwikkelingsniveau is er meer of minder begeleiding vanuit school gewenst

Ontdek magnetisme

Wat zijn magneten? En wat trekken ze aan? En wat niet? Het programma begint met een klassikale inleiding. Daarna gaan de leerlingen in groepjes verder ontdekken aan ontdektafels.

Ontdek magnetisme

In een kringopstelling laat de explainer de leerlingen kennis maken met robothandpop “Oink” en samen gaan ze op onderzoek wat er allemaal ik de koffer van Oink zit. Met dit materiaal wordt in de kring onderzocht welke materialen aan de magneet blijven “plakken”.

Ontdektafels magnetisme

Leerlingen gaan verder experimenteren met magneten roulerend langs verschillende ontdektafels.

Alternatief voor de ontdektafels:

De leerlingen kleuren en maken een magnetisch doolhof van papier, lijm, houten stokje, een magneet en paperclip in het Science Lab. Het eindproduct mogen de leerlingen mee naar huis nemen.

 • Kerndoel: 42 / 44 / 45
 • 60 – 90 minuten
 • Pakketprijs € 200, maximaal 30 leerlingen – dit is inclusief entree
 • Per 5 kinderen 1 volwassen begeleider*

* afhankelijk van de leeftijd en het ontwikkelingsniveau is er meer of minder begeleiding vanuit school gewenst

Mogelijke aanvullingen:

 • Magnetisch doolhof van papier (€1,00 per leerling)
 • Vrije rondgang door de interactieve tentoonstellingen van Discovery Museum.
 • Laat Je Niet Kisten ontdektocht door de Expeditie. (€1,00 per leerling)

Bouw je mee?

Het programma begint met een klassikale inleiding. Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag in het lab.

Wat zijn constructies?

De explainer vertelt in een kringopstelling het verhaal van de drie biggetjes aan de hand van op hout geprinte illustraties en een handpop van de grote boze wolf. Via enkele experimenten ontdekken de leerlingen wat een constructie is, wat de sterkste constructievorm is en hoe je stevig kunt bouwen. Soms zijn leerlingen toeschouwer, een andere keer spelen ze zelf de hoofdrol.

Workshop huisje bouwen

De kennis uit de show kan in de praktijk worden gebracht door zelf een huisje te bouwen met schuimblokken en XXL legoblokken. Met een bladblazer en de handpop wordt de stevigheid van de huizen getest. Welk huis is steviger?

 • Kerndoel: 42 / 44 / 45
 • 60 – 90 minuten
 • Pakketprijs € 200, maximaal 30 leerlingen – dit is inclusief entree
 • Per 5 kinderen 1 volwassen begeleider*

* afhankelijk van de leeftijd en het ontwikkelingsniveau is er meer of minder begeleiding vanuit school gewenst

Mogelijke aanvullingen:

 • Vrije rondgang door de interactieve tentoonstellingen van Discovery Museum.
 • Laat Je Niet Kisten ontdektocht door de Expeditie. (€1,00 per leerling)

Informatie & reserveren

Openingstijden

Kijk op onze website voor de actuele openingstijden. Schoolgroepen die minimaal drie weken vooraf reserveren kunnen Discovery Museum vanaf 9.00 uur bezoeken.

Bereikbaarheid en vervoer

Discovery Museum is uitstekend te bereiken met de auto en het openbaar vervoer. Het ligt naast treinstation Kerkrade-Centrum en de bussen van Arriva stoppen voor de deur.

Previewbezoek

Kom en ontdek het museum om kennis te maken met ons aanbod en om uw schoolbezoek voor te bereiden. Dit kan met een gratis previewbezoek voor maximaal twee docenten per school per keer. Uw previewbezoek reserveert u vooraf.

Gezonde schoollunch

Maak de leerzame dag uit compleet met een lunch van ons restaurant die past binnen de richtlijnen van de gezonde school. De afdeling reserveringen voorziet u graag van meer informatie.

Eigen lunch?

Leerlingen kunnen meegebrachte etenswaren nuttigen in de daarvoor aangewezen ruimte.

Huisregels

Om een schoolbezoek goed te laten verlopen, hebben we een aantal huisregels opgesteld. Deze huisregels worden bij bevestiging van uw reservering meegestuurd.

Reserveringen

Schoolbezoeken boekt u via de medewerkers van Reserveringen. Zij geven u ook graag meer informatie en stellen, in overleg, het programma van het bezoek samen. De afdeling is bereikbaar van dinsdag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

T. +31 45 567 60 50

E. boekingen@discoverymuseum.nl

Meer informatie over andere schoolgroepen? Klik dan hier.