Tickets

Bewonder in de Schatkamer de topstukken van Discovery Museum!

De topstukken van de collectie hebben een speciale plek in het museum gekregen. In de Schatkamer vind je geen zeldzame schilderijen of dure juwelen, maar sleutelobjecten in de modernisering van ons leven. Op het eerste oog zie je stoommachines, stofzuigers en ouderwets aardewerk, maar deze collectiestukken vertellen stormachtige verhalen over revoluties: in fabrieken, ondergronds en in de huishoudens van heel Nederland.

In het open depot van Discovery Museum staat het neusje van de zalm tentoongesteld en nemen objecten je mee naar een andere plaats en tijd. Bewonder hier de pracht en praal van Maastrichts aardewerk, loodzwaar gereedschap waarmee diep onder Limburg steenkool werd gewonnen en de stoommachines die symbool staan voor de industriële revolutie.

Een deel van onze collectie is ook online te bewonderen. Ontdek het hier: Online schatkamer

Nieuw in de Schatkamer: de Escape Game! Weet jij de inbraak op te lossen? Ontdek hier meer informatie: Escape Game

 

Schatkamer

Steenkolen mijnbouw

In de Schatkamer tref je een groot aantal objecten aan die te maken hebben met de techniek van de mijnbouw, maar ook de sociaal-culturele aspecten belichten van de winning van steenkool in Limburg.

Schatkamer

Maastrichts aardewerk

Vele jaren lang was Maastricht een echte keramiekstad, met bekende aardewerk- en porseleinfabrieken als Regout/Sphinx, Société Céramique en Mosa. Een grote collectie eindproducten van deze fabrieken ontdek je in de Schatkamer. Van serviesgoed en siergoed zoals gedenkborden, beeldjes en vazen, tot aan sanitair.

Schatkamer

Techniek van het huishouden

Van gasfornuis tot strijkijzer en van stofzuiger tot wasmachine. Deze collectie toont de ontwikkeling in techniek en vormgeving van de apparaten die hun plaats hebben verworven in ons huishouden.

Schatkamer

Stoommachines en motoren

Stoommachines en motoren vertellen het verhaal van de ontwikkeling van mechanische aandrijfkracht. Zij zorgen ervoor dat fabrieken draaien, schepen varen, treinen en auto’s rijden. Zonder motoren zou onze industriële samenleving niet mogelijk zijn.

Schatkamer

Maastrichts glas & kristal

De prachtige objecten uit de Maastrichtse glas- en kristalfabrieken Regout/Sphinx, Stella, Kristalunie en de Verenigde Glasfabrieken staan centraal in deze deelcollectie. Serviezen en siervoorwerpen van de Kristalunie, vaak ontworpen door bekende designers kun je in deze collectie bewonderen.

Schatkamer

Limburgse innovaties

Bij innovaties gaat het om de toepassing of combinatie van bestaande kennis in nieuwe of verbeterde producten. De deelcollectie Limburgse innovaties richt zich op vernieuwende producten die in hun ontwerp, productietechniek of gebruik tegemoet komen aan specifieke behoeften vanuit de samenleving. De focus is daarbij gericht op de provincie Limburg. Dat wil zeggen dat de ontwerper of de producent een relatie met Limburg heeft of dat het product vanuit een typisch Limburgse behoefte tot stand is gekomen. Innovaties zijn van alle tijden, zo ook Limburgse innovaties, maar het zwaartepunt in de deelcollectie ligt bij producten die omstreeks 1960 zijn ontwikkeld.

Mede mogelijk gemaakt door: