Naast lezen en schrijven zou ieder kind ook de basis van programmeren moeten leren. Niet omdat we allemaal ict’er moeten worden, maar wel om de wereld van vandaag en morgen te blijven begrijpen. De workshop programmeren van Discovery Museum legt de basis.
Er wordt gestart met een offlineactiviteit om uit te leggen dat programmeren niets anders is dan stap voor stap, in de juiste volgorde, opdrachten geven aan een computer. Hierbij is de explAiner de programmeur en de leerlingen zijn de computer die de opdrachten uitvoert. Tijdens de tweede opdracht worden er robots geprogrammeerd. Deze Photon-robots zijn vrij eenvoudig te programmeren met software op een tablet. Na enige oefentijd krijgen de leerlingen een speciale opdracht. Ze gaan proberen om al deze Photons tegelijktijdig te laten dansen. Dezelfde stapjes en dat op een lijn; een “Line-Dance”! De derde stap is programmeren met scratch. Alles wat je tot nu toe leerde over programmeren pas je toe en je laat de karakters op het scherm dansen, of creëert zelf een game.
Gedurende de workshop leren de leerlingen spelenderwijs over programmeren, algoritmes, computerprogramma’s, kunstmatige intelligentie, programmeertaal, machine learning, hard- en software, computational thinking, filterbubbel en nepnieuws.
► Groep 7 – 8
► Ca. minuten
► € 3,95 p.p., minimaal € 79,00 per groep, maximaal 30 leerlingen
► Kerndoel digitale geletterheid: 1 / 6 / 7