Tickets
25 jaar

25 jaar

In 1998 lanceert Google haar zoekmachine, vraagt Frans Bromet de Nederlander op straat of diegene een mobiele telefoon heeft (“De hele tijd zo’n piepend ding bij me hebben, nee hoor, dat lijkt me niks…”), komt Apple met de eerste iMac op de markt en opent het museum op het Museumplein in Kerkrade voor het eerst de deuren. Inmiddels is googelen een werkwoord, kunnen we ons het leven zonder mobiele telefoon nog amper voorstellen, zijn de smartphones in onze broekzak tig keer geavanceerder dan de eerste iMac. Ook passeerden in die 25 jaar zo’n 2 miljoen bezoekers de drempel van het museum om die fascinerende wereld van wetenschap en techniek te ontdekken. 

Discovery Museum laat haar bezoekers al 25 jaar zien wat de invloed van wetenschap en techniek op ons dagelijks leven is. Waar het ooit begon met het tonen van de industriële geschiedenis van de provincie Limburg, is het museum sindsdien geëvolueerd tot een interactief belevenismuseum. Hier ontdekken jong en oud(er) samen al doende hoe de wereld werkt en hoe de aarde, ons leven en onze cultuur veranderen met wetenschap en techniek als drijvende krachten.

De oorsprong

De reden dat je vandaag op ontdekking kunt in Discovery Museum heeft alles te maken met de stormachtige industriële ontwikkeling van Kerkrade en het gebied rondom deze Zuid-Limburgse stad. In de 19e eeuw werd hier op steeds grotere schaal steenkool uit de aarde gewonnen. Deze mijnindustrie maakte het gebied welvarend en technisch enorm ontwikkeld. Totdat… in 1974 de laatste kolen bovengronds kwamen.

1998: Industrion. Het verhaal van (mijn)industrie.

Om het verhaal van de steenkolenmijnen en de industrie daaromheen te blijven vertellen opende in 1998 ‘Industrion – museum voor industrie en samenleving’. Het museum groeide steeds groter en er kwam meer aandacht voor de industrie nu én de industrie van de toekomst.

2015: Museumplein. Wetenschap, techniek en verwondering voor de aarde. 

Wetenschap en techniek zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van de industrie én de wereld om ons heen. Het werd in de collectie van het museum ook steeds belangrijker om te vertellen over de wereld om ons heen en welke invloed wij zelf op de aarde hebben. Daarom werd het museum uitgebreid in 2015. Koning Willem-Alexander opende het nieuwe Museumplein met de drie instellingen Continium discovery center, Columbus earth theater en Cube design museum. In Columbus earth theater ontdekte je dat de aarde een bijzondere verzameling is van ongerepte natuur en menselijke bouwwerken. Hoe mooi en kwetsbaar de aarde is, kon je zien en ervaren in Columbus. Cube design museum toonde ‘design for human needs’. Hier werden ontwerpen tentoongesteld die een antwoord geven op vragen over maatschappelijke vraagstukken zoals voedsel, veiligheid of gezondheid. In Cube kon je exposities bezoeken over bijvoorbeeld kweekvlees, een duurzame kijk op luxe of het eeuwige leven.

2021: Discovery Museum. Een wereld te ontdekken.

Zes jaar later was het wéér tijd om het museum aan te passen aan de moderne tijd en de vragen waar we nu mee te maken hebben. Discovery Museum heropende daarom in april 2021 en is de nieuwste evolutie van het Museumplein. Wetenschap, techniek, aarde en design komen nu samen in een modern en breed georiënteerd museumconcept. Je vindt hier een wereld te ontdekken.

Een tijdreis door 25 jaar Discovery Museum

25 jaar

Industrion. Het verhaal van (mijn)industrie.

25 jaar

Museumplein. Wetenschap, techniek en verwondering voor de aarde. Vroeger, nu en later.

25 jaar

Discovery Museum. Een wereld te ontdekken