Tickets
MuseumJeugdUniversiteit

MuseumJeugdUniversiteit

 • Collegereeks najaar 2022
 • Schrijf je snel in voor een nieuwe collegereeks in het najaar 2022!

  Schrijf je nu in en kom alles te weten over dino’s, zwarte gaten en robots en AI in de zorg!

  We zitten allemaal boordevol vragen. En de ene vraag leidt als snel naar een volgende vraag. Ook de grootste wetenschappelijke ontdekkingen zijn ooit gestart met nieuwsgierigheid en het stellen van een vraag. Maar hoe vinden wetenschappers die antwoorden? Twijfelen ze ook wel eens? Hoe weten ze iets zeker? In het najaar van 2022 duiken we samen met wetenschappers in de wereld van vragen en wetenschap. Je leert niet alleen iets over hoe wetenschap werkt, maar ook over dino’s, zwarte gaten en robots en AI in de zorg!  

  Voor alle details en om je aan te melden kijk je op de website van Museum Jeugd Universiteit.

  • De colleges zijn van 12.00 – 13.00 uur in Discovery Museum.
  • Na afloop van de collegereeks ontvangt je een heus MJU Diploma en een vrijkaartje voor het museum
  • Je betaalt €15,00 voor het volgen van de drie colleges. (wil je na afloop van een college nog het museum bezoeken, dan moet je in bezit zijn van een geldig entreebewijs)

  Dit zijn de colleges

  Mens versus computer: wie weet het beter? 

  Kunnen computerprogramma’s met Artificiële Intelligentie (AI) slimmer zijn dan mensen? AI-programma’s verslaan ons in ieder geval makkelijk bij een potje schaak. De vraag is of ze net zo goed zijn in meer complexe vaardigheden zoals het doen van een medische diagnose. Jojanneke Drogt doet onderzoek bij het UMC Utrecht naar hoe AI-programma’s het best zou kunnen bijdragen aan menselijke kennis. In dit MJU-college geeft ze inkijkje in wat AI kan betekenen voor jouw toekomst!    

  Expert: Jojanneke Drogt

  Datum: 25 september 2022 

  Tijd: 12:00  

   

  Kun je in een zwart gat vallen? 

  Hoe groot is het heelal? Wat speelt zich hier allemaal af? En hoe komen we daarachter? Met zeer gevoelige licht- en radiotelescopen is al ontzettend veel ontdekt over sterren en planeten. Lastig te spotten zijn zwarte gaten. Maar inmiddels is het wel gelukt! Gideon Koekoek van de Universiteit Maastricht gaat samen met jullie op ontdekkingstocht naar jullie vragen over zwarte gaten en zwaartekracht.   

  Expert: Gideon Koekoek  

  Datum: 23 oktober 2022 

  Tijd: 12:00 

   

  Hoe weet je hoe een dinosaurus leefde? 

  Dinosauriërs zijn al 66 miljoen jaar uitgestorven. Niemand heeft ooit een levende dino gezien. En toch hebben we een idee van hoe ze eruitzagen, hoe ze leefden, wat ze deden… Maar hoe weten we dat? Paleontoloog Anne Schulp doet onderzoek naar dinosauriërs. In zijn MJU-college neemt hij je mee in de wereld van het dinosaurusonderzoek, van de opgraving naar het lab, en hij vertelt hoe we steeds meer over deze uitgestorven dieren te weten komen. 

  Expert: Anne Schulp

  Datum: 20 november 2022 

  Tijd: 12:00