Tickets

Ontdek alles over de invloed van wetenschap en techniek op je dagelijks leven!

In de Expeditie doe je de ene ontdekking na de andere. Reizend door de themawerelden Gezondheid, Voeding, Wonen, Werken en Leren, neem je overal wat mee. Bizarre weetjes en indrukwekkende ervaringen veranderen jouw kijk op jezelf en de wereld waarin je leeft.

Door je eigen huid heen kijken, jezelf meten aan een robot en je brein klaarstomen voor de 21e eeuw… De Expeditie is een vooruitblik op de toekomst waarin wetenschap en techniek een steeds grotere rol spelen. Aan jou de uitdaging om je eigen weg te vinden binnen deze wereld van eindeloze mogelijkheden.

Highlights van de expeditie

Expeditie

Hoe (slim) woon jij?

Waar wil jij later wonen?

In een herbruikbaar huis dat je kunt verplaatsen of een slim huis dat tegen je praat? Het huis van de toekomst bouw je zelf, maar hoe? Het moet stevig zijn, uitgerust met stromend water en er moet energie binnenstromen om je huis te verwarmen, het liefst een beetje duurzaam. Als je een hele woonwijk gaat bouwen, komt er nóg meer bij kijken. Bouw je mee in de expeditie?

Expeditie

Wat doe jij met je tijd?

Wat wil je later worden? Vlogger, vrachtwagenchauffeur, of een beroep dat nog niet bestaat?

Het hangt af van jouw talenten en wat je gaat leren. Erachter komen wat je wil en kan, is al een hele klus. Misschien nemen robots wel al ons werk over, wat doe je dan? Misschien leef je je wel helemaal uit op een hobby of maak je van je hobby je werk. Het is jouw leven, jij zit aan het stuur. Wat doe jij met je tijd? Plan je route in de expeditie!

Expeditie

Wat ga jij eten?

Eten doe je elke dag. Je hebt het nodig om te overleven.

In je voedsel zitten bouwstoffen voor je lichaam en brandstoffen voor energie. Krijg jij wel alles binnen? Waar bestaat je eten uit en waar komt het vandaan? De toekomst van ons eten is spannend: hebben we wel genoeg voor iedereen? Gaan we insecten eten? Kweekvlees? Of moeten we eten verbouwen op de maan? Je zoekt het uit in de expeditie.

Expeditie

Pas de toekomst toe!

Een robot die je schoenen opruimt? Internet in je shirt om te meten of je gezond bent? Auto’s met zonnepanelen?

Het lijken beelden uit de toekomst, maar we hebben elke dag te maken met techniek en energie. Intussen worden robots ook steeds normaler. Ze nemen moeilijk of gevaarlijk werk over van mensen, maar ze lijken ook steeds meer op echte mensen. Nieuwe technieken en materialen maken ons leven steeds een beetje makkelijker.

Expeditie

Altijd blijven leven?

Je lichaam is een wonderlijke machine. Ontdek hoe je er van binnen uitziet en wat daar allemaal gebeurt.

Als er iets in het lichaam niet goed werkt, dan kun je ziek worden. Met wetenschap en techniek kunnen we zieke cellen opsporen en beter maken, organen vervangen, op afstand opereren en door je huid heen kijken. De geheimen van het menselijk lichaam zitten verborgen in een code: DNA. Als we die weten te kraken… Wie weet wat er dan allemaal mogelijk is! Misschien wel eeuwig leven?

Expeditie

Ontdek je talent!

Ben jij klaar voor de uitdagingen van de toekomst?

De 21ste-eeuwse vaardigheden helpen je op weg: leer net zo te denken als een computer, daag je brein creatief uit, leer samenwerken met anderen en wees kritisch. Leer communiceren, herken fake news en leer hoe je problemen op kunt lossen. De wereld zou een stuk mooier worden als iedereen zich goed voorbereidt! Wat kun jij al goed en wat kan beter? Test het in de expeditie. Ontdek je talent!